Asperges kopen: Het is een ware kunst!

Het aspergeseizoen is begonnen, en asperges worden massaal gekocht! Maar waar moet je op letten wanneer je asperges koopt? En hoe kan je asperges langer bewaren? In deze korte blog ontdek je alle geheimen van asperges: van de aspergeplant tot de asperge in je bord! 


Die overheerlijke asperges van Atelier N°11: recht van uit de grond op je bord geserveerd. Gegarandeerde versheid! Maar hoe doen ze dat nu juist? Zoals jullie waarschijnlijk al weten, houdt Atelier N°11 een zeer nauwe band met haar leveranciers om elke dag opnieuw topkwaliteit aan te bieden. Ben jij ook benieuwd naar hoe onze asperges van bij de boer tot bij ons in de winkel komen te liggen? Ontdek het in deze blog! 

 

Hoe worden asperges geoogst?

De asperges van Atelier N°11 zijn asperges uit volle grond die vanaf begin april tot eind juni geoogst worden. We leggen je graag uit hoe dat proces juist in elkaar zit.

 

Asperges telen

Asperges telen

In het voorjaar worden de aspergebedden bedekt met folie. Deze zeilen hebben verschillende functies. Ze moeten verkleuring tegengaan en de grondvochtigheid en -textuur van de aspergebedden bewaren. Bovendien moeten ze de warmte reguleren om de optimale temperatuur van 11°C te bereiken. De folie is zwart langs de ene kant en wit langs de andere. Tijdens koude dagen verwarmt de zwarte kant de grond om de asperges te doen groeien, en tijdens warme dagen verkoelt de witte kant van het zeil de grond opdat de asperges niet te snel zouden groeien.

 

 

 

 

Asperges oogsten

Asperges oogsten

Wanneer de asperges aan de oppervlakte komen, dan kunnen ze geoogst worden. Het oogsten van asperges wordt ook wel ‘steken’ genoemd. Dit is een handmatig proces waarbij de asperge met een speciale instrument uit de grond wordt getrokken. Vervolgens wordt de folie zorgvuldig teruggeplaatst.

 

 

 

Asperges sorteren

Asperges sorteren

Wanneer een asperge wordt gestoken kan er op die plek terug een nieuwe asperge groeien aan de aspergeplant. De aspergeplant is een wortelstok waaruit allerlei stengels komen. In een vruchtbaar seizoen mag je rekenen op 5-10 asperges per aspergeplant! Asperges groeien zo snel (tot 10 cm per dag) , dat er op sommige dagen 2 keer wordt geoogst.

Na het oogsten worden de asperges in water geweekt om uitdroging en verkleuring te voorkomen. Daarna worden ze gewassen en op maat gesneden. De asperges worden gesorteerd op kwaliteit, lengte en gewicht, waarna ze zorgvuldig worden verpakt en rechtstreeks naar Atelier N°11 gaan. 

 

 

Asperges kopen: waar moet je op letten?

Je herkent verse asperges gemakkelijk aan hun lichte glans. Als je asperges tegen elkaar houd, dan piepen ze, en bovendien mogen de uiteinden niet gespleten zijn. Dan ben je 100% zeker dat je kwaliteit in handen hebt!

 

Hoe hou je asperges lang vers?

Bewaar witte asperges steeds in de koelkast, het liefst in een vochtige theedoek om uitdroging te voorkomen. Groene asperges houd je het best in een open plastic zak in de koelkast.

 

Zijn groene asperges een andere variant?

Groene asperges komen voort uit dezelfde aspergeplant als witte asperges. Het enige verschil is dat groene asperges eigenlijk niet-geoogste witte asperges zijn, waardoor deze groen verkleuren wanneer ze boven de grond komen. 

 

Asperges kopen is dus een ware kunst! Krijg jij ook zin in asperges? Kom dan langs in onze winkel en geniet van verse asperges in hun meest pure vorm of lekker bereid op verschillende wijzes!
Smakelijk!

 

Asperges kopen bij Atelier N°11

Asperges kopen bij Atelier N°11