Maatjesseizoen: Hollandse Nieuwe maatjes zijn er!

Het nieuwe maatjesseizoen is volop aan de gang. Uit de hand, met of zonder uitjes of in een bereiding: ze smaken altijd. Ook bij Atelier N°11 kan je de Hollandse Nieuwe maatjes komen afhalen of zelfs ter plaatse van komen smullen. Haring is niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Ze bevatten minstens 16% vet en zijn rijk aan omega 3.

Volgens de haringvissers is de periode tussen mei en juni het best om de haringmaatjes aan wal te halen, omdat de vis dan het juiste vetgehalte heeft. Daarom is het maatjesseizoen dit jaar gestart op woensdag 21 juni en loopt het nog verder tot september.

Ook zin gekregen in deze traditionele specialiteit? Dan is het jouw lucky day! Bij Atelier N°11 staan onze maatjes nu in promo! Een maatje heb je al voor €2,25/stuk. Koop je er drie of meer, dan betaal je amper €1,99/stuk.

Wat zijn maatjes?

Maatjes zijn ‘maagdenharingen’ die een hoog vetgehalte hebben en als rauwe, gepekelde snack gegeten worden. Het vangstseizoen is van cruciaal belang. In de wintermaanden vermagert de vis, maar in het voorjaar dikt het vetgehalte van de vis terug aan. Waarom? Het water wordt warmer en daardoor begint hun voedsel, namelijk plankton, opnieuw te groeien. In mei heeft de haring een vetpercentage van ongeveer 16% en dan begint ook de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Wij kennen vooral de Hollandse maatjes, maar ook in het zeegebied tussen Noorwegen, Denemarken en Schotland zijn er veel haringvissers actief.

Lekker en boordevol omega 3

Niet alleen de Nederlands zijn fan van Hollandse Nieuwe, maar ook de Belgen zijn er zot van. Logisch, want ze zijn elk jaar overheerlijk en daarnaast ook goed voor je gezondheid. Haring valt onder de categorie ‘gezonde vette vis’, net zoals zalm, forel en heilbot. Maatjesharing bevat een flinke dosis vitamines, zoals vitamine A, B12 en D. Daarbovenop is deze vette vis rijk aan omega 3-vetzuren. De vetzuren beschermen je tegen hart- en vaatziekten en bieden ondersteuning in het functioneren van de hersenen. Eet je twee haringen per week? Dan krijg je voldoende omega 3 binnen.

Ben je ook al aan het watertanden? Spring binnen in onze winkel en haal onze heerlijke maatjes vandaag nog in huis. Kan je niet langer wachten? Dan hebben we goed nieuws voor jou, want je kan de maatjesharing ook bij ons ter plaatse komen proeven. Tot snel!